Aqvavarius | Fraktaler
16134
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16134,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-3,qode-theme-ver-7.6.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Fraktaler har ett mönster som självlikt upprepar sig på olika skalnivåer. Ett exempel är träds förgrening. Fraktal härstammar från det latinska ordet fractus med innebörden bruten (fraktion). Men alla fraktala geometrier är inte brutna och antagligen har du sett hur vattnet som släpps ut ur badkaret kan bilda ett spiralmönster. Fraktala mönster finns även hos koraller, kottar, bergskedjor, kuststräckor, vädersystem, solsystem, DNA´s dubbelspiral, blodkärl, hjärtrytmen, lungor, hjärnan, njurar mm.

Ett annat exempel på fraktal geometri som vi upptäckt är vinklarna mellan bladen hos olika slags blommor. Oavsett om vinklarna mellan bladen är 222,5 grader (rosor m.fl.), 137,5 grader (solrosor m.fl.) eller 99,5 grader. Efter hand så bildar de nya sektorerna i antal grader kvoter nära Gyllene Snittets 1,618. Exempel med 137,5 grader (klickbar länk till ”Gyllene Vinkeln”). Fungerar även då man lägger in bladvinklar med- och motsols.

Med lite tålamod förstår man allt mer av naturens huvudnyckel. Ett tidigt spår med matematiken vanlig hos fraktaler kan vara den stora pyramiden i Egypten. Vars lutande sida i förhållande till halva basen ger ett värde nära Gyllene Snittet. En invändning är att pyramider har olika vinklar så det kan bero på slumpen. Om vi fäller ut väggarna i pyramidens översta kammare bildas nedanstående skalenliga figur till höger. Kvoten mellan 6,472/4 råkar bli 1,618 och på andra ledden blir 8,472/2=4,236 vilket är 1,618^3.

Astrofysikern Nikolai Kozyrev upptäckte att gyroskop i fritt fall med olika rotationsriktningar uppvisade små viktskillnader. Senare presenterade Kozyrev teorin att allt som har spinn genererar torsionsfält, liknande de synliga effekterna i vatten och spiralgalaxer. Stämmer hans tankar kan det vara en stor upptäckt eftersom spinn återfinns från kvantnivå till kosmiska processer. Hypotesen om manifesterade Universums fraktala struktur stöds av dess expansion och rummets krökning i rymden.

Energitransporten i naturen sker till stora delar fraktalt vilket kan vara en ledtråd till kommande energiteknik. Antonio Binaconi och hans team har upptäckt att fraktaler förbättrar supraledare vilka har en stor elektrisk ledningsförmåga. Utmaningen är att få supraledare att fungera vid rumstemperatur. Det skulle lösa mänsklighetens energiproblem och bli en väsentlig aspekt för stabilare klimat samt billigare avsaltning av havsvatten. Ett syfte med Aqva Varius är att stödja forskning inom energi och medicin med fraktala förtecken.